18 Mar 2016

WWF Headquarters - Living Proof





Living Proof, written by Richard Byatt for FM World, considers the art and science of user briefings with a look at the WWF-UK's award-winning Living Planet Centre.  By any measure, the Woking headquarters of international conservation charity WWF is a successful building, having won multiple awards, including the BCO's 2015 National Innovation Award. The entrenched passion for nature that WWF holds can now be practiced as well as preached through their sustainable building, brought to life by Hopkins Architects and AMA Alexi Marmot Associates.
 
AMA's Alexi Marmot, explains that one of the key aspects as to just how the Living Planet Centre has been such a successful building and workplace lies in understanding how an organisation ticks; using a combination of quantitative and qualitative research and immersive staff engagement.
 
Having the right people in place is also vitally important, as is space planning; and so armed with appropriate research, Hopkins Architects were able to deliver three different scenarios for WWF-UK to choose from: BAU, Mild Green and Deep Green. WWF of course opted for the Deep Green scenario, which came with high sustainability and a large space for the visitor centre and educational suite.
 
Wholly,  the fundamental component to a successful workplace transition seems to be communication, communication and more communication. That there were minimal changes from the early designs during the project phase and that very few people have left WWF because of either the new location or the changes work environment, demonstrates the positive effect of all the planning, briefing and communication.
 
Click here to read Richard's full article. To see this inspiring project for yourself, why not join us at the BCO talk and tour of the Living Planet Centre on 12th April. Click here to book your place.